4711-Duftwelten
im Überblick

1792

Zo ontstaan legendes

Volgens de legende begint alles met een bescheiden cadeau: op 8 oktober 1792 krijgt de jonge koopman Wilhelm Muelhens als huwelijkscadeau van een kartuizermonnik het geheime recept van een "aqua mirabilis", een wonderwater voor inwendig en uitwendig gebruik.

De bedrijvige koopman en ondernemer Muelhens opent al snel na zijn bruiloft een manufactuur in de Glockengasse in Keulen en verkoopt het wonderwater in eerste instantie als gezondheidsdrankje en verkwikkend elixer dat onverdund of samen met wijn wordt gedronken.

1794

Een merk krijgt zijn naam

Twee jaar na Muehlens bruiloft wordt Keulen door de Franse troepen bezet. En aan de ijver van de ambtenaren heeft 4711 volgens de legende uiteindelijk zijn naam te danken: om een eind te maken aan het ongeordende chaos van straatnamen en om het inkwartieren van de troepen te vergemakkelijken, verordent commandantgeneraal Daurier een doorlopende nummering van alle huizen. Het huis van Muelhens in de Glockengasse krijgt het huisnummer 4711 – en zo wordt later ook het Kölnisch Wasser "gedoopt".

1810

Van gezondheidsdrank tot geurwater

Napoleon gelast dat de recepturen van alle inwendig te gebruiken geneesmiddelen moeten worden prijsgegeven. Muelhens die het geheime recept van zijn Kölnisch Wasser niet wil verklappen, verkoopt het gewoonweg niet meer als geneesmiddel, maar als geurwater. En met succes: de hogere kringen zijn enthousiast over de lichte, verfrissende geur en gebruiken 4711 Echt Kölnisch Wasser niet op de laatste plaats ook voor de lichaamsreiniging.

1820

Eenvoudig, maar briljant

Zeshoekig en rechtopstaand – een nieuw flaconmodel maakt furore! De "Molanus-fles" (genoemd naar de uitvinder Peter Heinrich Molanus) beschikt ten opzichte van zijn voorganger, de "Rosoli-fles", over doorslaggevende voordelen: de Molanus-fles hoeft niet meer liggend te worden getransporteerd, kan goed worden bewaard en getransporteerd en biedt veel ruimte voor een groot etiket. De flacon wordt met een kroonkurk afgesloten en de opener wordt meteen meegeleverd – handig!


1875

Het nummer wordt een merk

Ferdinand Muelhens laat 4711 als merk registreren. Er zijn al overal ter wereld bijhuizen te vinden. Het eerste, officiële logo is strak en herkenbaar. Rond 1900 wordt het verder ontwikkeld tot het kenmerkende etiket dat tot op de dag van vandaag na minimale aanpassingen nog steeds wordt gebruikt.

1921

Succesvolle geurcreaties

De parfum "Tosca" wordt ontwikkeld. In hetzelfde jaar lanceert Chanel op basis van de net ontdekte aldehyde (organische verbindingen die door de oxidatie van alcohol ontstaan) de geurcompositie "Chanel No.5".

Tosca wordt naast Chanel No.5 de meest verkochte parfum ter wereld.

De jaren 1920

Een snufje provocatie

In de jaren 1920 is 4711 op reclamegebied zijn tijd vooruit: bijzondere geuren voor bijzondere vrouwen! De vrouw die 4711 draagt, is elegant, betoverend en mondain. Deze affiche van Lutz Ehrenberger zorgt voor een klein schandaal: ze is veel te gedurfd! Zelfs de aartsbisschop van Keulen bemoeit zich met de zaak, en de affiche moet worden verwijderd.

De jaren 1930

Meer veelzijdigheid, a.u.b.!

De tijd is rijp voor een gevarieerd productspectrum en nieuwe merken: het bovenliggende merk 4711 ontwikkelt met succes nieuwe parfummerken: Portugal en Tosca uit de jaren 1920 worden gevolgd door Troika (1934), Sparta (1934), Shahi (1935), Sir (1935) en Carat (1938). In "dienst van de schoonheid" ontstaan talloze cosmetica-, haarverzorgings- en huidverzorgingsproducten voor dames en heren. Met productinnovaties die werkingswijzen zoals "welzijn" en "tevredenheid" voorop stellen, verovert 4711 de internationale markt en speelt daarnaast ook een voortrekkersrol op welnessgebied.

1943

De Tweede Wereldoorlog

De binnenstad van Keulen wordt door Britse en Amerikaanse bombardementen in juni 1943 zwaar getroffen en is voor meer dan 90 procent vernietigd. Ook het hoofdkantoor in de Glockengasse ligt volledig in puin. De productiehallen in het Keulse stadsdeel Ehrenfeld zijn voor 80 procent vernietigd.

De jaren 1950

Toekomstgerichte architectuur

Het zogenoemde "Blau-Gold-Haus" tegenover de Keulse dom en de nieuwe productiefaciliteiten in Ehrenfeld met hun elegante ronde vormen ontstaan (architecten: Wilhelm en Rudolf Koep). Hun stijl, hun vormentaal en niet op de laatste plaats hun kleuren weerspiegelen de innovatiegeest van de tijd.

1955

Wirtschaftswunder met stijl

Tegenwoordig een cultvoertuig, toen de motor van het Duitse "Wirtschaftswunder”: de zogenoemde “Bully”, het T1-model van Volkswagen, is in Duitsland het vervoermiddel bij uitstek. Hij is vanwege zijn robuustheid en voordelige prijs zeer populair en bepaalt mede het straatbeeld. Zo mooi uitgedost in de typische 4711-kleuren weerspiegelt hij niet alleen een gevoel van verandering, maar ook iets heel anders: gevoel voor esthetiek en stijl.

1962

Wereldwijd succesvol

Vulstations in Japan, Guatemala en Egypte worden geopend. 4711 is intussen internationaal in talloze landen vertegenwoordigd en groeit uit tot een wereldmerk binnen de cosmeticabranche.

1964

Traditie en innovatie

Het nieuw gebouwde hoofdkantoor in de Glockengasse nr. 4711 wordt geopend.

1967

Het eerste tv-spotje in kleur in Duitsland

Het spotje "Der Reiter in der Glockengasse" is de eerste in kleur geproduceerde tv-reclame in Duitsland. Het spotje wordt op 29 augustus 1967 door de zender ZDF uitgezonden en laat de legendarische scène zien waarin een Franse soldaat het huisnummer “4711” op de poort van de Glockengasse schrijft. De acteur blijkt overigens het hoofd marketing van 4711 te zijn: alleen hij kan het karakteristieke ‘handschrift’ getrouw aan het origineel in één keer optekenen.

2009

Geuren & hun werking

Met ACQUA COLONIA ontstaat een geurlijn voor dames en heren die volledig op de zintuiglijke werking van natuurlijke geurstoffen is gericht. Met in eerste instantie vijf verschillende geurlijnen proberen de nieuwe eaux de cologne de wereld van de geuren mooier te maken en inspiratie voor lichaam, gevoelens en zintuigen te creëren.

2011

Van hoofdkantoor tot flagshipstore

Het winkelgedeelte in de Glockengasse in Keulen wordt omgebouwd: centraal voor het nieuwe ruimteconcept is de glazen, individueel te verlichten wand met Molanus-flessen. Een galerie en een moderne presentatieruimte die zowel voor evenementen, conferenties als ook geurseminars geschikt is, maken de metamorfose tot een richtingwijzende flagshipstore perfect.

2011

Neuw – new – NOUVEAU COLOGNE

De nieuwe geurcreatie NOUVEAU COLOGNE wordt gelanceerd – op een met symboliek beladen datum: 4-7-11. het parfumhuis 4711 begint hiermee aan een nieuw hoofdstuk van de bijna 220-jarige merkhistorie van de welhaast bekendste eau de cologne ter wereld en slaat zo een inspirerende brug tussen traditie en moderniteit. Een feel-good-geur die met een fruitig-frisse compositie de zintuigen prikkelt en inspireert.

2014

Nieuw. Onverwacht. Geweldig. 4711 Wunderwasser

In het voorjaar 2014 wordt met 4711 Wunderwasser een nieuwe geur geïntroduceerd. De beroemde regisseur Billy Wilder zei ooit: “Wie niet in wonderen gelooft, is geen realist!” Wonderen zijn iets bijzonders en doen ons een moment verbazen. Hierdoor heeft 4711 Wunderwasser zich laten inspireren. De damesgeur betovert door de zachte frisheid van de lotusbloem en de herengeur inspireert met facetrijk drijfhout.

2014

4711 ARTIST EDITION

Op 8-10-2014 viert 4711 zijn 222e jubileum. Voor deze gelegenheid ontwikkelde het streetart-kunstenaarspaar Koralie en SupaKitch twee speciale edities van de geurklassieker Echt Kölnisch Wasser in een 800 ml flacon. Met de Artist Edition 2014 zijn twee buitengewone kunstwerken ontstaan die als gelimiteerde speciale edities in een genummerde en gesigneerde oplage van 471+1 per kunstenaar verkrijgbaar zijn.